Thursday, December 17, 2009

12 December 2009~Heidelberg~






We went to Heidelberg.... to buy souvenir and enjoy the view... wah, so many shop along 1 street...amazing...n most of all...tiring+exciting~at last found the bell taht im looking for...we do nt have time to go to the castle because we went there late...maybe InsyaAllah next time we will go there again..Its the first snow day in Deutschland...wah!!!!such an unforgettable memory!!!

Friday, December 4, 2009

05 December 2009 Thomas's Birthday

My English become poorer... so i decided to start writing in English in order to improve my English =P

Today is Saturday early in the morning...i still can't close my eyes so i'm gonna take this as an advantage to update my blog. yesterday during Java lecture class with Mr. Gutu, i really don't understand what he talk about...ahaha...pity me... =( ...im really 'buta IT' then we had our Friday dinner together and Zayed made Lamb with sauce... and we help him....start cooking late because Zayed n Fizah end their class at 6.00 p.m. while waiting for them, we went to REAL to buy stuff like choclate for souvenir. We ate at 10.00 p.m...so late right! hahaha... that what happen when the senior's turn's to cook.

When in REAL, i saw ice skating shoes... i wanna buy one but when i think back, i can buy either in London or before i complete my study and can use it in Sunway Pyramid =P
hahaha~ We went to play ice skating near Ettlinger Tor and I learn how to skate...lucky because i used to play my roller blade back in Malaysia...so when i can balance myself, i managed to skate. falling down is part of the excitement.hahaha...but it was so painful.... til now my shoulder and my body still hurts... the wound on my finger is recovering slowly...alhamdulillah... Sorry Nikhil i broke ur watch but you step on my finger so we are even =P

Today is Thomas Mussig birthday!!! I went to his party before 12.00 midnight to wish him. He is my classmate...always like to call me "Qis qis qis qis" repeatedly...like a broken tape recorder.hahaha... he is a good friend.. i make friend with everyone in my class. they are so open minded and never look down on me (even im small and they have to look down whenever they wanna talk to me =P) they always nice and offering their concern and help. Alhamdulillah, Allah give me fiends that makes me feel at home. Its not just "home sweet home" but "ID sweet Home" hahaha~

Study become harder and harder...I have to complete all exercises...Engineering Mechanics, Mechanical Design, Advance Mathematic, JAVA, Maple... English essay... Ya Allah...so many of them!!!

Monday, November 16, 2009

14th November 2009~ Izah's Birthday







Last Saturday was Izah's birthday. at last she turn 18.hahaha~ kasian she cant draw money because the bank system change and block her card because she's not 18 yet...nih gambar2 masa kami smbut birthday dia mlm2.hahaha~buat kek sorok2 dari die but she knews it from beginning...and keep on trapping me and fang...mmg aku n fang bukan good at acting.dadada~but this is the result.huhuhu...IZAH a.k.a BABY UDANG!!!! she got fly squatter for her birthday present because always make lalat sound.hahaha~HAPPY BIRTHDAY IZAH!

Sunday, November 8, 2009

Biking+BBQ+tgk Golden Compass Sabtu 07 Oktober 2009~










nih barulah semalam ari sabtu aku pergi biking dengan Fang, Suleman, Hao dan Kevin...Izah xikut sebab xlarat...Fiza xikut sebab tido...hahaha...aku tdo sblm tu 15 jam sebb xlarat sgt2...bangun2 je pn Suleman kol lalu hp... ayat die "Hey lady, u slept since yesterday evening ka?" ahaha~aku xtolong pn diorg wat preperation utk petang sabtu tu...sbb diorg basuh n marinate ayam jumaat mlm tp mmg aku xlarat betul2...pengsan smpai pagi...dr kul 6 ptg jumaat smpai 9 pg sabtu...dahsyatkan... kul 10 pg kami memulakan perjalanan sejauh lebih kurang 40km pergi balik..kire mcm dr kampung aku hulu langat g KL lah pastu balik langat balik.hurm, sebelum tu sbb kerana aku bru beli basikal...sama dgn izah, aku mintak die pgg 1 kunci aku...alih2 kami tertukar kunci...n sebab aku xdpt kejut die...aku pn bikinglah guna bike die...hahaha~sadis...g Rhine river...Subhanallah~cantik... perjalanan ke sana aku nampak bangau, swan...dan bermacam2 hidupan liar...siap singgah main jongkang jongket.hehehe..ape pn...balik tu merana sakit peha...kejang..yelah, pulun sgt jauh... smpai je trus buat BBQ ayam...banyak sgt2...ramaila kami mkn...aku amik tender beli air n wat persediaan meja n basuh pinggan...oleh kerana aku xtlg awl2 so kena keje lebih la...hahaha...mlm tu kami tgk citer GOLDEN COMPASS kt PC pool ramai2...tgk guna projector...ah...penat n letih...pas2 merana xdpt tdo kaki sakit.hihihi...terpaksalah Fang dengar aku mengerang perlahan2..fang tdo bilik aku sbb kunci bilik die tercicir mase biking...kesian die...

Lawatan ID ke Herrenknecht dan Strasbourg 16 Oktober 2009~







nih lawatan ke Herrenknecht syarikat yg bertanggungjawab buat terowong dan yg paling penting...syarikat nih yg buat terowong SMART kt KL tu...hahaha~alhamdulillah, beruntung dan berbangga...segala persoalan kt kepala aku selama nih tentang siapa yg buat terowong SMART n macamana terowong tu function...akhirnya terjawab... name Herrenknecht nih nama founder yg masih lg hidup...die sgt brilliant dan bagus...aku mmg salute die lah..kalo ade rezeki aku keje timba ilmu kt syarikat diekan bagus~amin~ lepas lawatan dengan university pegi Herrenknecht kami singgah pula di Strasbourg di Perancis...memandangkan Karlsruhe nih kiranya macam boarder German-Perancis kami singgahla...cantik tempat die...sejarah die Strasbourg nih bertukar2...kejap German kejap Perancis...tp sekarang nih Perancis punyalah... Lawatan seribu makna =)

Bersuka-ria di EuropaPark 14 oktober 2009~






gambr2 mase pegi Europa Park aritu aku lupe nk upload...hehehe~nih gambar2 mase aku pegi EuropaPark aritu 14 oktober 2009. masetu cuti lepas abes pre-sem n sementara nk tunggu result aku ikutla cnior2 aku pegi sane...mmg gerunlah naik macam2 jenis roller coaster...yg paling aku takut name die Silver Star...ya Allah, xmampu menjerit aku...selawat sepanjang2 mase...takut sungguh~tp pas abes naik yg paling gerun tu...aku da kurang takut dah naik roller coaster...hahaha...alhamdulillah...cn lagi best dr Gentingla...aku makan pizza tuna je kt sane...memandangkan duit yg aku bwk dah terguna utk beli gmbr2 mase naik mcm2 benda kt sane...hehehe..bajet lari beb...tp...best sungguh...kenangan yg xdpt aku lupekan...rase nk pegi lagi...tp mahal...34 euro kalo xsilap aku kos tram,train,n masuk emusement park tu...kirenye kos pengangkutan pegi balik n mainlah...

Sunday, November 1, 2009

Stutgart for Shopping~ hahaha

life so hard...live life to the fullest!!! ya Allah, keep me strong, give me the courage to survive...give me the courage to go through my life here as a student.give me Your knowledge...and give the the chance to bring back 1st class degree...amin...

dah lama betul xmenulis...ops...menaip.....tujuan aku buat blog nih adalah utk meletakkan memori aku sepanjang perjalanan hidup sebagai student di University of Karlsruhe.... bukan semua detik2 dlm hidup kita boleh igt sampai bila2kan...jd aku abadikan memori suka-duka aku dsini...

alhamdulillah...aku dah dpt duduk bilik sendri...xperlu kongsi dgn orang lain...selesa...aman...tenteram...walaupun depan bilik aku nih kalo bukak nampak parking kereta shopping complex...hahaha...sekarang nih aku kena banyak berjimat...sbb duduk bilik sendiri bayar pn mestilah bergandakan...kurangla berjoli... (berjoli aku tu dlm erti kata lain beli barang2 yg xperlu la...hahaha)

lepas habis periksa hari tu aku pergi Stutgart... dengan Izah, Fiza dan Fang... kami jalan2 sambil membeli belahla...Stutgart nih kiranya bandar besarla dlm Baden-Wuttemberg nih...Karlsruhe kecil sikit...kami ambil tiket berkumpulan...jd murahla...aku beli jam Swatch. hehehe... bukan selalu manjakan dirikan...lagipun jam tgn aku buat hal mati time exam aritu...hangin je...takpe...mmg nk mintak baru tu~ bila nak bandingkan Schloss Stutgart dgn Schloss Karlsruhe...mmg aku admit Karlsruhe...(bandar tempat aku tinggal) mmg lebih cantik....kalo sesat...Tengok saja mana menara Schloss...semua jalan menghala ke Schloss...so senang n xmudah sesat... oh ye...Schloss nih Istana lah... Karlsruhe lebih sistematik Schloss dia...hahaha...aku xjumpe mane aku letak gambar2 kt sane...hurm...nanti kalo ade aku update ~ =P

RAYA 20 SEPTEMBER 2009








assalamualaikum...malam nih aku update banyak sikit...sebab dah lama xupdate blog...huhuhu...bz...bz...

nih kenangan2 mase puasa ari terakhir kirenya satu malam sebelum malam rayalah...n sekaligus birthday Fang jatuh hari raya pertama...kirenya kebetulanlahkan... aku buat bihun goreng cina resepi ibu bagi...hahaha...apelagi...licin beb....nih gambar2 sepanjang 3 hari berturut2...Fiza buat cup cake...n aku diberi tugas alihkan tumpuan Fang n buat2 xpaham redox and reduction walaupun aku da paham n fang da ajar sebelum tu...bukan senang nak berlakon neyh...hahaha~

raya nih raya pertama aku xberaya dgn ibu... =( sedih... but im strong babe! hahaha~ seronok gak...walaupun ibu xbg keluar beraya...rayalah dengan budak2 kt dlm ID (international department) ibu suruh aku study...n alhamdulillah..berbaloi2...huhuhu~ terima kasih Allah.... mengurniakan ibu yg sgt menyayangi aku dan mengurniakan aku kesempatan dariMu utk meneruskan perjuangan disini. semoga aku terus berjaya ya Allah, Tuhan sekalian alam...

Aku buat cubaan pertama masak dendeng masa raya tanpa pengawasan ibu...huhuhu~berjaya syukur... nih gelagat hari raya tapi macam xraya...study!!!huhuhu

Wednesday, September 9, 2009

MERCEDES BENZ MUSEUM ~5 September 2009~









Assalamualaikum wbt~

syukur alhamdulillah...setelah 2 kali excursion ke wessenberg (di perancis) dan baden-baden (di german) aku xikut...yang baru ni aku dapat ikut g Mercedes Benz Museum di Stuttgart, Germany...yg kena tinggal dua kali 2 sebab kena belajar lebih..huhuhu~ pegi musium 2 sekejap sgt sbb bulan puasa...pastu Mirsini ada hal..daripada balik xtahu jam berapa, baik balik awalkan...nanti ada rezeki boleh g lagi..tp mmg takjb betul tgk macam2 jenis dari enjin smpailah kapal terbang mercedes...keta bomba dan ambulans pun ada~perjalanan jauh la jugak pakai tram dan train...balik mujur xkena tinggal train..huhuhu~mmg larian pecut masing2~

Baggarsee ~15 AuGusT 2009~








Assalamualaikum wbt

nih kali pertama dibawa berjalan oleh pihak universiti ke Baggarsee... tasik buatan utk pengunjung mandi~macam kt tepi pantai..padahal dlm hutan~huhuhu...kesian diorg nih...mase nilah aku sgt bangga, bersyukur xterhingga dilahirkan di negara bernama MALAYSIA...tasik, pantai, sungai...punyelah banyak...cn?waduh2...tp bolehla..setakat nk lepas gian mandi laut konon2nye~huhuhu~seronok la jugak sebab rase n alami benda baru dlm hidup~

Monday, September 7, 2009

K.L.I.A ~08august2009~













Hari sabtu...hari terakhir aku di malaysia sebelum berangkat ke Frankfurt, Germany utk sambung belajar di Karlsruhe~rase berat hati nk tinggalkan ibu dan family...dan semua yg aku ada...kucing2 aku...KELLY,RAY,GOBOY,GOGURL....anak2 kelly yg bru lahir...(genap seminggu aku kt karlsruhe...ibu bgtau GOBOY xlalu makan n merana aku xde...n die dan GOGURL mati kena langgar...innalillah...walaupun aku terlalu sedih...goboy lg merana...ALLAH swt lebih syg die..~)my dearest mr WQR 251...ibu masak byk sgt makanan n ramai yg dtg...aku xsangke family aku dtg umah nk tgk aku pegi...anak buah aku Heikal azan...buatkan aku terharu...smpai aje KLIA xlame lepastu kakak aku,abg ipar aku n anak buah aku RAIF RAYYAN sampai dr Johor...i love them ALL~xsangke cody n dayah datang betul2 hantar kt KLIA...terima kasih sahabat~kepada ibu,kakak,n semua yg aku sayang dan syg pada aku...doa kalian penguat semangat aku~